Rezumat
În acest articol, ne vom referi la temeiurile teoretice și practice de cercetare etnosocială a localităților locuite de români din Republica Moldova și Ucraina, aplicate de etnologul Tudor Colac în studiile sale. Ne vom axa, în mare parte, pe cea mai recentă lucrare a redutabilului om de știință, un volum la care a lucrat mai bine de o jumătate de secol, adunând materiale relevante pentru o monografie etnofolclorică. Scopul studiilor monografice realizate de folclorist a fost prezentarea culturii tradiționale a populației băștinașe, evidențiind aspecte importante din istoria, amplasarea administrativ-teritorială, economia și situația socială a mediilor rurale analizate. Volumele monografice publicate dezvăluie esența eforturilor cercetătorului de a prezenta localitățile și personalitățile marcante care au contribuit, prin activitățile lor, la consolidarea „sistemului normativ” și la „sistemul de valorizare socială – cultura” al satelor de care sunt legați. Autorul rămâne fidel predilecțiilor sale în domeniul investigațiilor etnologice, punând accentul, în aceste lucrări,
pe rolul familiei în conservarea și perpetuarea autentică a valorilor culturale, pe memoria colportorilor de folclor ca argument al existenței sistemului normativ de funcționare a vieții la sate (obiceiuri, datini, norme, reguli, cutume etc.) și pe sistemul funcțional de valorizare socială a colectivității rurale.
Cuvinte-cheie: cercetare etnosocială, cultură tradițională, familie, sistem normativ, colportori de folclor, monografie etnofolclorică.
-
Marți, 24 Decembrie 2024
-
Scris de Mariana COCIERU
-
Accesări: 1513
-