Propunem, mai întâi, o serie de îmbinări în care poate fi atestat acest cuvânt în limbajul localnicilor, ca apoi să separăm grâul de neghină, adică să constatăm care sunt corecte şi care nu: transportul pasagerilor, transportul mobilei, transportul materialelor de construcţie şi altele de acest tip. În aceste cazuri se realizează sensul „acţiunea de a transporta”. Alte contexte: transporturi feroviare, transporturi maritime, transporturi auto etc. E vorba în aceste cazuri de o anumită ramură a economiei naţionale. Observăm că se foloseşte doar forma de plural.
Un alt sens al cuvântului transport poate fi cel de „totalitate a bunurilor, a fiinţelor care sunt transportate”. De exemplu: În portul de la Giurgiuleşti a sosit un transport de păcură. Şi încă un sens, mai puţin cunoscut şi, prin urmare, mai puţin frecvent, este sensul figurat „uitare de sine, provocată de mare emoţie, plăcere; stare de beatitudine, adică de fericire deplină”. Situaţiile de utilizare a cuvântului transport enunţate mai sus sunt adecvate, fireşti şi în concordanţă cu semantica acestui cuvânt. Ei, acum să vedem care sunt greşelile de utilizare a termenului în discuție. Vă propunem următoarele contexte: Din cauza vijeliei, a ploii torenţiale, circulaţia transportului s-a oprit sau: Cu ce plecați în călătorie, aveţi transportul vostru? – Avem transportul nostru, dar preferăm să plecăm cu autocarul.
În asemenea cazuri, cuvântul transport (uneori chiar şi pronunțat deocheat – tránsport) este utilizat imprecis, inadecvat, nu cadrează cu sensurile enunţate mai sus. Ar trebui aici, evident, să se folosească îmbinarea mijloc de transport. Astfel, revenind la exemplele de mai sus, vom spune corect: Din cauza vijeliei, a ploii torenţiale, s-a oprit circulaţia mijloacelor de transport şi nu circulaţia transportului. Sau: Cu ce vă duceţi la mare, aveţi mijloc de transport personal? (adică autoturism, microbuz sau mai ştiu eu ce),dar nu aveţi transportul vostru?