Portal de resurse filologice

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”

Ce este ghinionul? Ghinionul, se știe, este o întâmplare, o conjunc­tură nefavorabilă pentru cineva, este un nenoroc, o neșansă. Ghinionis­tul, prin urmare, este persoana care are ghinion, care este urmărită de ghinion. În limbajul cotidian al vorbitorilor din stânga Prutului se pare că există și… cuvinte ghinioniste, adică lexeme care au neșansa de a fi me­reu utilizate incorect, nepotrivit sau confundate cu altele.

 

Un aseme­nea cuvânt ghinionist este rută. În dicţionare, nu i se întâmplă nimic, termenul e „sigur” de locul pe care îl ocupă în inventarul lexical și de valoarea sa semantică. Când însă iese la plimbare… sau pe traseu, căci acesta este sinonimul său perfect, îl urmărește deseori ghinionul. De exemplu, în cazul în care un vorbitor spune că s-a deplasat din Ciocana în Telecentru cu o rută (în loc de maxi-taxi) – cum să nu se plângă ne­căjita rută de ghinion! Dacă ar putea vorbi cuvintele, ar semnala că nu te poţi deplasa cu o rută, ci pe o rută, adică pe un traseu, care înseamnă „drum urmat de un vehicul; linie străbătută de o cale de comunica­ţie între două localităţi”. Altfel spus, ruta este drumulitinerarulpar­cursul urmat de un vehicul, de exemplu: Acest autocar circulă pe ruta Chișinău – Timișoara.

Alţi vorbitori (și nu puţini) confundă pe rută cu cursă, spunând: Am făcut mai multe rute la casa cea veche până mi-am adus toate lucrurile. În acest caz, ruta de fapt e una, e traseul pe care îl parcurge vorbitorul, mai multe au fost cursele. Pe aceeași rută se fac mai multe curse, de exemplu: Autobuzul nr. 11 face curse pe ruta/pe traseul Chișinău – Durlești.

Cursa deci este „drumul străbătut de un curier sau de un vehicul pe același itinerar, după un orar stabilit”. Cursă se numește și „vehiculul care parcurge un astfel de traseu”. Este corect a spune Iau cursa de Iași, avându-se în vedere autocarul care circulă (= face curse) în mod regulat pe traseul în cauză.

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction