Nu ne putem explica de ce uzul nostru lingvistic preferă uneori să numească lucruri sau acţiuni cu termeni absolut necorespunzători. Este şi cazul verbului a include, folosit – impropriu – în construcţii de tipul: a include televizorul (sau aparatul de radio), a include aspiratorul, frigiderul, radiatorul sau alte aparate electrocasnice. De unde vine eroarea, se ştie. Dar nu numai influenţa străină poate fi invocată în acest caz.
Majoritatea vorbitorilor manifestă tendinţa de a se exprima cât mai îngrijit, cât mai elevat, de aceea deseori sunt preferate cuvintele mai noi, mai puţin frecvente, dar care sunt totodată mai puţin cunoscute. De aici pornesc însă şi unele erori de exprimare. Astfel, verbul a include înseamnă „a cuprinde, a conţine, a îngloba”, de exemplu: Vechea Galie include şi Belgia de astăzi. A include are ca sinonime şi termenii a integra, a introduce, a încorpora. Un element poate fi deci inclus – adică înglobat – într-un ansamblu; ceva poate fi inclus – sau încorporat, introdus – în masa unei substanţe.
Revenind la construcţiile de la care am pornit, semnalăm că atunci când vrem să ascultăm ştirile de ultimă oră sau să urmărim un film, nu includem televizorul, ci, pur şi simplu, îl deschidem. Deschide televizorul! – aceasta este formula uzuală corectă, sau Deschide aparatul de radio! Procesul invers se numeşte a închide televizorul (aparatul de radio). Nici un motor nu se include, ci se porneşte, este pus în funcţiune, este acţionat. Un aparat electromenajer este conectat sau pus în funcţiune. Formula recomandabilă, în acest caz, va fi: Conectează frigiderul sau Pune în funcţiune robotul de bucătărie. În mod similar, un telefon mobil se deschide/se închide sau se conectează/se deconectează.