Portal de resurse filologice

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”

În anumite perioade, se constată la vorbitorii unei limbi unele expresii, construcţii, formule reluate cu insistenţă până la a deveni ticuri verbale. Un asemenea tic verbal, observat în special în exprimarea funcţionarilor publici, dar şi în limbajul reporterilor, este formula „a se expune asupra unui fapt”. Construcţia este nefirească pentru limba română şi se impune abandonarea acesteia în favoarea unor expresii corecte.

 

Verbul a expune are mai multe sensuri, de altfel, bine cunoscute de vorbitori. Cu valoare tranzitivă, a expune înseamnă: „1. A prezenta, a reda prin cuvinte, a relata, a explica (a expune un subiecta expune o opinie). 2. A aşeza la vedere; a arăta, a prezenta în faţa publicului (a expune tablouria expune marfa). 3. (despre obiecte) A aşeza un obiect, un material în aşa fel încât să se poată exercita asupra lui o acţiune, o influenţă (a expune la soare). 4. A supune acţiunii luminii un film, o placă fotografică pentru a obţine un clişeu, o fotografie”. Cu valoare reflexivă, verbul a expune are sensul de „a pune sau a se afla într-o situaţie periculoasă sau neplăcută” (persoană expusă unui riscoraş expus unui pericol).

Revenind la formula „a se expune asupra unui fapt”, constatăm că vorbitorii confundă verbul a se expune cu a se pronunţa. Construcţia corectă în limba română este a se pronunţa asupra unui fapt, eveniment, de exemplu: Herta Müller este o voce care „s-a pronunţat împotriva uitării, apărând astfel valoarea libertăţii”. O altă modalitate recomandabilă de exprimare implică adăugarea la verbul a expune a precizărilor punct de vedereopinieDeputatul şi-a expus opinia privind proiectul de lege sau Profesorul şi-a expus punctul de vedere referitor la disciplinele opţionale.

Rezumând, reluăm în stil telegrafic recomandarea tabletei de faţă: este eronată şi nefirească folosirea verbului a se expune în contexte de genul: Primăria invită cetățenii să se expună asupra iniţiativei privind interzicerea amplasării de noi gherete în Chişinău. Corect: Primăria invită cetățenii să se pronunţe... sau să-şi expună punctul de vedere.

Aşadar, să ne expunem fără teamă opiniile, să ne pronunţăm de fiecare dată când e nevoie şi să nu ne expunem primejdiilor.

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction