Portal de resurse filologice

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”

Discutăm, de această dată, un aspect al articulării/nearticulării unor substantive din structuri fixe sau relativ fixe, structuri utilizate destul de frecvent în diverse tipuri de discursuri redactate în limbajul standard. Persistența acestei greșeli în exprimarea majorității vorbitorilor este o dovadă a necunoașterii regulilor de întrebuințare.

Construcția din punct de vedere apare fie fără articol, fie cu articol: din punctul de vedere, iar vorbitorii adaugă determinativul, de regulă, în mod aleatoriu (de exemplu, din punct de vedere al legii sau din punctul de vedere medical sunt structuri eronate!).

Trebuie să știm că, dacă folosim structura din punct de vedere (cu substantivul „punct” nearticulat), determinativul acesteia va fi un adjectiv (formula din punct de vedere + un adjectiv). De exemplu: din punct de vedere gramatical, din punct de vedere colegial, din punct de vedere politic, din punct de vedere legal etc.

 

Dacă utilizăm formula cu substantivul articulat: din punctul de vedere, atunci determinativul său va fi un substantiv în cazul genitiv (din punctul de vedere + un substantiv în genitiv, însoțit de articolul posesiv „al”): din punctul de vedere al profesorului, din punctul de vedere al elevului, din punctul de vedere al gramaticii, din punctul de vedere al colegului, din punctul de vedere al legii sau (și distanțat) din punctul meu de vedere, din punctul vostru de vedere etc.

Putem aduce exemple cu aceste două formule în paralel, deși nu întotdeauna pot fi înlocuite sau pot coincide sensurile. De exemplu: din punct de vedere social – din punctul de vedere al societății; din punct de vedere democratic – din punctul de vedere al democrației; din punct de vedere instituțional – din punctul de vedere al instituției; din punct de vedere istoric – din punctul de vedere al istoriei etc., etc.

 

Așadar, ca să nu greșim din punct de vedere gramatical, trebuie să cunoaștem punctul de vedere al normei!

 

For using special positions

Special positions is: sticky_left, stickey_right, notice, tool_bottom. You can use them for any module type. And to use, please go to Module Manager config your module to your desired postion.

You can disable by:

  • Go to Administrator » Template Manager » Your_Template » Tab: Advanced » Use special positions » select: No for all special positions
  • Go to Administrator » Module magager » Your_Module(by postion: sticky_left/stickey_right/notice/tool_bottom) » Status: Unpublish for that module

For customize module in special position

The solution is used Module Class Suffix. You can customize button, module content follow Module Class Suffix

Ex: Module Class Suffix: bg-white @bullhorn then:
- Class of buttom is 'icon-bullhorn'. If without @... the default is 'icon-pushpin'. You can find the full icons of usage at Font Awesome  
- Class of module is 'bg-white'

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction