Deseori unii vorbitori, din dorința de a se exprima mai elevat, de a impresiona, utilizează cuvinte simțite de ei ca fiind mai nobile. Din păcate, uneori acestea sunt inadecvate semantic, nepotrivite situației de exprimare. În acest sens, vă propunem câteva contexte extrase din diverse materiale publicate: în debutul şedinţei guvernului; în debutul festivalului; în debutul revoltei ș.a. Cuvântul nepotrivit din aceste exemple este debut.
Ca să înțelegem de ce este nepotrivit, amintim sensurile indicate de dicționarele limbii române. Debut înseamnă: „Prima încercare, primii pași ai cuiva într-o profesie, într-o activitate artistică, literară”. De exemplu: Debutul lui în publicistică a fost reușit. Adică, e vorba de debutul unei persoane, debutul cuiva într-o activitate. Prin urmare, este utilizat greșit cuvântul debutîn îmbinările debutul unei şedinţe, al unei adunări; debutul festivalului etc. Corect ar fi începutul unei şedinţe, al unei adunări; începutul festivalului etc. Deși început este sinonim cu debut, capacitatea lui combinatorică este mult mai largă, iar a cuvântului debut este mult mai restrânsă. Așa e: cuvintele, ca și oamenii, au anumite predilecții unele față de altele și nu pot fi îmbinate la voia întâmplării.
Situația e similară și în cazul verbului a debuta, care deseori este utilizat în contexte inadecvate: adunarea a debutat, ședința a debutat, festivalul a debutat etc. Simplu și corect ar fi: adunarea a început, ședința a început, festivalul a început ș.a.m.d., pentru că a debuta înseamnă „a-și face debutul (adică, prima încercare, primii pași) ca artist, ca scriitor etc.”, adică poate debuta doar cineva (un artist, un scriitor, un pictor etc.), dar nu și o adunare, o ședință, un festival etc. Cel puțin, așa ne recomandă normele lexicale în vigoare.