La izvorul dorului. Monografia folclorică a satului Oniţcani. Ediţia a III-a, revăzută şi completată
La izvorul dorului. Monografia folclorică a satului Oniţcani. Ediţia a III-a, revăzută şi completată. Chișinău: Grafema Libris, 2020. 328 p. ISBN 9975- 821-1358-00-5
Autor: Tudor Colac
Monografia folclorică a satului Onițcani, intitulată La izvorul dorului, ediția a III-a revăzută, vine să confirme, o dată în plus, că o carte de vizită a unui sat presupune o mai bună cunoaștere a peisajului cultural. În acest sens, Onițcanii au noroc: aici s-au mai păstrat însemnele habitatului tradițional. Autorul face parte din categoria puținilor etnologi care susțin opinia că folclorul nu moare. Moare spiritul care suferă mutații și influențe străine, ca o consecință a slăbiciunii morale a oamenilor. În aceasta monografie folclorul, reprezentat de o mare diversitate de specii, este înțeles în dinamica lui, în contextul procesului evolutiv real, care mai înseamnă și a te feri de idealizarea lui.
Autorul, în cele peste 300 pagini, afirmă cu maximă convingere că menținerea viabilă a folclorului în plin secol XXI o datorăm unui instinct de autoconservare, ca vocație înnăscută aromânilor de a păstra tot ce este de valoare, sănătos, din punct de vedere etic și moral.