– Infectarea s-a produs datorită nerespectării normelor de antisepsie.
– Nu este corect! vrea să spună cineva. Este o prepoziție „bună”. Nu poate indica o pricină!
– De exemplu: Datorită părinților, eu am îndrăgit arta; Datorită timpului frumos de afară, am o dispoziție bună etc.
Să vedem ce explicație oferă dicționarul?
Explicație: Datorită, mulțumită, grație sunt prepoziții care cer utilizarea substantivului în cazul dativ.
Prepoziția grație are la origine latinescul gratia „favoare”, „ajutor” și este sinonimă cu datorită, cu ajutorul, mulțumită.
Prepoziția mulțumită are la bază cuvântul mulțumită, e, s. f.cu sens de „recunoștință; recompensă, răsplată” și presupune relații sinonimice cu grație, cu ajutorul..., prin intermediul...; datorită (cuiva sau a ceva).
Prepoziția datorită înseamnă „1) (exprimă un raport instrumental) cu ajutorul; prin intermediul. 2) (exprimă un raport cauzal) din cauza; din motivul; mulțumită; grație”. Răspunsul este unul clar. Apropo, cum s-a format prepoziția? Dicționarul face trimitere la verbul a datora,verb de conjugarea I (persoana a III-a – datorează)drept suport al prepoziției datorită, dar prezintă și varianta a datori, verb de conjugarea a IV-a (persoana a III-a – datorește).
Să încercăm să substituim prepoziția datorită cu una dintre prepozițiile mulțumită și grație: Infectarea s-a produs mulțumită/grație nerespectării normelor de antisepsie.
Nu se poate! se revoltă cititorul și are dreptate. Cuvântul își are locul său potrivit sau nepotrivit.
Cum e corect? Infectarea s-a instalat din cauza/din motivul/din pricina/drept consecință a nerespectării normelor de antisepsie, deoarece infecția este o urmare nefastă, cu un impact nociv asupra sănătății omului. Și atunci... care este beneficiul?
Va reuși prepoziția datorită să ne spună mulțumesc!? Depinde de noi, vorbitorii.